κείμενα

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Ακόμα μία διάκριση για τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ υποκείμενα φαίνεται πως… καλά κρατεί ακόμη σήμερα, ενώ δεν προβλέπεται μελλοντικά άμεση άρση αυτής. Ο λόγος γίνεται για τον αποκλεισμό από την εθελοντική αιμοδοσία.

 

Συγκεκριμένα, μόνιμο αποκλεισμό υφίσταται :

α) όποιο είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977.

β) όποιο έχει κάνει κάποτε ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών.

γ) όποιο είχε πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη συστηματική χρήση προφυλακτικών μέσων, κατά την τελευταία δεκαετία.

δ) όποιο είχε τους τελευταίους 12 μήνες σεξουαλική επαφή με σύντροφο που πληρωνόταν είτε με χρήματα, είτε με ναρκωτικά για να κάνει σεξ.

 

Με δεδομένο τον αδιαπραγμάτευτο και εξονυχιστικό έλεγχο του αίματος που λαμβάνεται από τους εθελοντές αιμοδότες προτού χορηγηθεί σε μεταγγίσεις επιθυμούμε να καταρρίψουμε τα παραπάνω κριτήρια μόνιμου αποκλεισμού από την αιμοδοσία.

Μόνο υπό αντιλήψεις κοινωνικού στιγματισμού ή/και υπό ομοφοβικό, πολυφοβικό και τοξικοφοβικό πρίσμα θα μπορούσε κάποιο να μην αναγνωρίσει πως υπεύθυνη για τη μετάδοση του ιού ΗΙV, Ηπατίτιδας Β & C, σύφιλης και του ιού HTLV (ιοί για τους οποίους ελέγχεται το αίμα πριν την μετάγγιση), είναι οι σεξουαλικές πρακτικές και δη οι απροστάτευτες, και οι μολυσμένες ή οι μη αποστειρωμένες σύριγγες. Καμία ταυτότητα δεν αυξάνει από μόνη της την πιθανότητα των ατόμων που τη φέρουν μα είναι οροθετικά.

Υποστηρίζουμε πως κάθε άτομο θα πρέπει να εξετάζεται και να γνωρίζει το status του, ανεξάρτητα από την σεξουαλική του ταυτότητα. Ωστόσο, το στίγμα στα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα τα ωθεί ακόμη σε πιο εντατική εξέταση, γεγονός που μάλλον ευθύνεται και για τα υψηλότερα νούμερα που εμφανίζουν σε φορείς του HIV. Οι σεξουαλικές πρακτικές που επιτρέπουν την μετάδοση του ιού αφορούν όλο τον σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό, και μεγάλο κομμάτι αυτού δεν εξετάζεται, αφού δεν έχει την κοινωνική πίεση να το κάνει ή νιώθει αλώβητος από τον ιό. Φυσικά, δεν κρίνουμε καμία συναινετική σεξουαλική πρακτική ως a priori κακή ή επικίνδυνη, εφόσον φροντίζουμε να γνωρίζουμε το status μας και να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μετρα για να προφυλάσσουμε εμάς και τις γύρω μας.

Απαιτούμε την άρση της απαγόρευσης των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων, των σεξεργατ(ριώ)ν, τον ατόμων που κάποια στιγμή στη ζωή τους υπήρξαν χρήστες ναρκωτικών ουσιών, των πολυγαμικών-πολυσυντροφικών ατόμων από κάθε εθελοντική αιμοδοσία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *