κείμενα

Η ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙ – ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

49384930_337071863558959_4235983999022923776_n

Το 2019 δε θα μπορούσε να είχε μπει με χειρότερο τρόπο. Εδώ και μερικές μέρες είμαστε και πάλι κατά μία λιγότερες.

Λίγο καιρό μετά τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, η είδηση της δολοφονίας της 28χρονης Αγγελικής Πέτρου από τον πατέρα της στην Κέρκυρα μας αφήνει γεμάτες οργή και θλίψη. Αιτία της δολοφονίας ήταν η διαφωνία του πατέρα με τη σχέση που διατηρούσε η Αγγελική με άνδρα αφγανικής καταγωγής.

Για άλλη μια φορά είδαμε την αστυνομία συνένοχη στη γυναικοκτονία, αφού η Αγγελική είχε καταγγείλει ότι κινδυνεύει από τον πατέρα της λόγω της οικογενειακής βίας που της ασκούσε και παλαιότερα, όπως ακριβώς και η Ελένη είχε καταγγείλει τον πρώτο πολλαπλό βιασμό της το 2017.  Συνένοχα και πολλά από τα media, που βάφτισαν τη γυναικοκτονία «έγκλημα τιμής», υπενθυμίζοντάς με τον πιο βάναυσο τρόπο τη συγκάλυψη της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών.

Πίσω από ορολογίες, όπως «έγκλημα τιμής», προβάλλεται το πατριαρχικό και μισογυνικό ή/και ρατσιστικό υπόβαθρο αυτών των δολοφονιών, το οποίο παράλληλα νομιμοποιείται μ’αυτόν τον τρόπο στην κοινή γνώμη. Τέτοια εγκλήματα δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά την ωμότερη έκφραση των ιδεολογιών της πατριαρχίας, του μισογυνισμού και του ρατσισμού. 

Ιδεολογίες που προωθούνται ανελλιπώς από εκκλησία, media, αστική δικαιοσύνη και παιδεία. Η εκκλησία διακηρύσσει ανοιχτά μέσω των αντιπροσώπων της μισογυνισμό και ομοφοβία με κάθε ευκαιρία. Η Δικαιοσύνη σχεδόν πάντα αθωώνει τους βιαστές και φυλακίζει όσες γυναίκες αμύνθηκαν στη σεξιστική βία αντεπιτιθέμενες στο βιαστή τους τη στιγμή που αποπειράθηκε να τις βιάσει. Η παιδεία του αστικού κράτους κλείνει τα μάτια μπροστά στο μισογυνικό, ομοφοβικό, τρανσφοβικό και ρατσιστικό σχολικό εκφοβισμό. Και φυσικά τα συστημικά νεοσυντηρητικά media αναλαμβάνουν το ρόλο της αναπαραγωγής αυτής του κυρίαρχου λόγου.

Μάλιστα, όσον αφορά την υπόθεση της Αγγελικής υπήρξαν και media που εμμέσως πλην σαφώς αθώωσαν τον πατέρα της Αγγελικής, δικαιολογώντας την παιδοκτονία με  λεζάντες και  αφηγήσεις, όπως: “Η σχέση με τον Αφγανό και ο πατέρας που «έσπασε».”,ή
“Οι αντιρρήσεις και οι απαιτήσεις του πατέρα να χωρίσει από τον Αφγανό δεν φαίνεται να εισακούονταν. Η οργή του ξεχείλισε και αυτό φέρεται να όπλισε το χέρι του.”
Αφηγήσεις που δεν αθωώνουν μόνο τον πατέρα της Αγγελικής, αλλά και όλες τις καταπιεστικές συμπεριφορές και περιστατικά ενδοικογενειακής βίας που συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες και που μπορεί ποτέ να μη μάθουμε για αυτά.

Στην Κέρκυρα, στον τόπο όπου το Νοέμβριο δολοφονήθηκε από χέρι φασίστα εθνικιστή ο Πετρίτ Ζίφλε, βλέπουμε το ρατσισμό να δολοφονεί ξανά, αυτή τη φορά χέρι-χέρι με την πατριαρχία. Οι πρόσφατες γυναικοκτονίες και δολοφονίες με ρατσιστικά κίνητρα μπροστά στα μάτια των νοικοκυραίων είναι δείγμα της ανόδου του συντηρητισμού και του εκφασισμού μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Το ίδιο ισχύει και για τα ρατσιστικά πογκρόμ μετά τα συλλαλητήρια και τις εθνικιστικές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη εδώ και έναν χρόνο. Για όλους αυτούς τους λόγους, ενάντια σε κάθε «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», ενάντια σε κάθε ματωμένη «τιμή», ενάντια σε πατριαρχία, ρατσισμό, φασισμό στεκόμαστε πάντα ενωμέν@, για να μπορούμε να είμαστε ελεύθερ@, και ζωνταν@.

– ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΙΣΟΓΥΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

– ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

cropped-cropped-rad-1.png

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *