Ανακοινώσεις

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ | ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ

47191424_330460684216846_1330214331496792064_n

Τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιούνται σε σχολεία της χώρας, και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, κινητοποιήσεις/καταλήψεις για εθνικιστικά ζητήματα (Μακεδονικό-Κατσίφας-Βόρεια Ήπειρος). Οι κινήσεις αυτές δεν αποτελούν πρωτοβουλία μαθητ(ρι)ών, δεν ξεκίνησαν μέσα από συλλογικές διαδικασίες, ούτε αντικατοπτρίζεται σε αυτές η συνολική άποψη των μαθητριών. Αντιθέτως υποκινούνται από κάθε μορφής φασιστικές ομάδες. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση της Γ’ Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, που καταγγέλει ότι ομάδες “με κάποιους μαθητές, εξωσχολικούς και γονείς προσπαθούν, με χειριστικό τρόπο, αλλά και με απειλές, να επιβάλουν σε διάφορα σχολεία εθνικιστικές καταλήψεις μέχρι τις 29/11. Στο πλαίσιο αυτό δρουν ανοιχτά ή συγκαλυμμένα η εγκληματική Χρυσή Αυγή και άλλες φασιστικές ομάδες.”

Η 29 Νοεμβρίου, λοιπόν, μέρα της μαθητικής πορείας για την Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, φάνηκε εκ πρώτης όψης σαν μια δεξιά στροφή του μαθητικού κινήματος “υπέρ του Έθνους, της Πατρίδας, της Μακεδονίας!”.  Άλλωστε, η πορεία είχε σκοπό να αποτελέσει κορύφωση των σχετικών “μαθητικών καταλήψεων” με πυρήνα το 2ο ΕΠΑΛ και τα 3ο&4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης καθώς και τα 1ο και 2ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου, των οποίων μαθητές αναφέρεται πως συμμετέχουν στην ομάδα Facebook: “Συντονιστική Μαθητική Επιτροπή για τη Μακεδονία” που προβάλλεται ως η διαδικτυακή διοργανώτρια της πορείας.

Θυμόμαστε δε πως με ανάλογες κινήσεις οργάνωσης της νεολαίας ξεκίνησε μια σκοτεινή εποχή μίσους στην ύστατη του έκφραση: η εποχή των ροζ τριγώνων, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, του πολέμου υπέρ μιας ανδροκρατούμενης, φυλετικά ομοιογενούς, ετεροκανονικής κοινωνίας.

Αυτός ο εθνικιστικός παροξυσμός, ωστόσο, δε μένει αναπάντητος από μαθητές/μαθήτριες/μαθητ@ που καταλαβαίνουν ότι πίσω από ένα δήθεν αγνό πατριωτικό αίσθημα κρύβεται το μίσος για τους γειτονικούς λαούς και για άτομα που ξεφεύγουν από τα «αποδεκτά κοινωνικά πρότυπα», ο εθνικισμός, ο φασισμός. Έχει δημιουργηθεί μάλιστα Πρωτοβουλία Μαθητών και Σχολείων ενάντια στον φασισμό/εθνικισμό που κάλεσε σε αντιφασιστικές δράσεις μέσα κι έξω από τα σχολεία και σε πορεία στις 29/11, 12πμ, στα Προπύλαια και στη 1/12 στις 18.00 στη διασταύρωση Τσιμισκή με Δημ. Γούναρη (Ναυαρίνου). Με αυτόν τον τρόπο δίνεται ηχηρά το μήνυμα ότι οι μαθητ(ρι)ές αντιλαμβάνονται ποιοί είναι οι πραγματικοί εχθροί, αυτοί που υποβαθμίζουν την παιδεία και τ@ οδηγούν σε ένα αβέβαιο μέλλον, αυτοί που επίθενται με κάθε τρόπο στις καταπιεζόμενες και τους “περιθωριακούς” και τα αγωνιζόμενα κομμάτια αυτής της κοινωνίας και όχι οι γειτονικοί λαοί, με τους οποίους δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε. Παράλληλα γίνονται παρεμβάσεις κατά του εθνικισμού σε πολλά σχολεία από μαθητ@, εκπαιδευτικούς, φοιτήτριες και αντιφασιστικές συλλογικότητες.
Η άνοδος του εθνικισμού και στα σχολεία ισχυροποιείται από την ανοχή μας ή την αδιαφορία μας απέναντι σε τέτοιες δράσεις (υποκινούμενες καταλήψεις κι επακόλουθες πορείες)! Πρέπει να εμποδίσουμε την κοινωνία και ειδικότερα το σχολείο να γίνουν εχθρικά κι επικίνδυνα σε όλ@ εμάς που δε “χωράμε” στον κόσμο όσων είναι διατεθειμένοι να παρασυρθούν από την επάνοδο του εθνικισμού.

ΔΕΝ είμαστε απέναντι στη φωνή των μαθητών, αλλά στον εθνικισμό, το φασισμό και τους εκπροσώπους τους, που δε διστάζουν να τραμπουκίζουν και να χειραγωγούν μαθητ(ρι)ες.

Στεκόμαστε στο πλευρό όλων των μαθητ(ρι)ών που αντιστέκονται στον εθνικισμό και τις φασιστικές ομάδες και ακόμα περισσότερο στα λοατκια+ παιδιά, που βιώνουν τεράστιο κίνδυνο από την παρουσία τέτοιων ομάδων στα σχολεία τους.

Στεκόμαστε στο πλευρό του μαθητικού κίνηματος που βγήκε στους δρόμους μετά τις δολοφονίες Καλτεζά, Τεμπονέρα, Γρηγορόπουλου, Φύσσα… και όλους τους πραγματικούς αγώνες  που καθορίζουν τις ζωές μας. Όχι στις Μακεδονίες .

 

Καλούμε όλες, όλους, όλ@, να αντιταχθούμε την άνοδο του εθνικισμού στα σχολεία και στην κοινωνία γενικότερα, να υψώσουμε αναχώματα ενάντια στον εθνικισμό.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην πορεία της 1ης Δεκέμβρη, στις 18.00 στη διασταύρωση Τσιμισκή με Δημ. Γούναρη.

 

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

cropped-cropped-rad-1.png

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *