Ανακοινώσεις

Πάμε όπως πριν?

Όλες και όλοι γνωρίζουμε ότι τα Pride festival ξεκίνησαν ως συνέχεια της εξέγερσης του Stonewall, που ξέσπασε αυθόρμητα. Ήταν τα ίδια τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα που εξεγέρθηκαν ενάντια στην αστυνομική βία και στην εκμετάλλευση από τους ιδιοκτήτες των ΛΟΑΤΚΙΑ+ μπαρ. Τα πρώτα Pride στις ΗΠΑ και αλλού διοργανώθηκαν ως ανάμνηση αυτής της εξέγερσης, χωρίς αντιπροσώπους και εταιρίες. Στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 1ο Pride ξεκίνησε με ανοιχτές διαδικασίες συνελεύσεων, κατέληξε σε ένα εντελώς κλειστό σχήμα διοργάνωσης στο περσινό 4ο Pride και μάλιστα με αποκλεισμούς ομάδων που ήθελαν να το συνδιοργανώσουν. Σε ένα τέτοιο Pride δε νιώθουμε ότι χωράμε όλα τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα. Δε νιώθουμε ότι ακούγεται η φωνή μας.

Για αυτό δημιουργήσαμε εδώ και 4 μήνες την Ανοιχτή Πρωτοβουλία για το 5ο Thessaloniki Pride, με στόχο ένα Pride που θα εκπροσωπεί όσους νιώθουν αποκλεισμένοι. Θέλουμε ένα Pride που θα λειτουργεί με ανοιχτές διαδικασίες συνελεύσεων. Σ’αυτό καθεμιά και καθένας θα μπορεί να συμβάλει όχι ως εθελόντρια, υλοποιώντας αποφάσεις άλλων που παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά ισότιμα. Θέλουμε -με λίγα λόγια- ένα Pride αυτοοργανωμένο, αμεσοδημοκρατικό και αυτοχρηματοδοτούμενο, χωρίς εξαρτήσεις από εταιρίες, προξενεία (πχ των ΗΠΑ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικά την ΕΕ, που με την οικονομική πολιτική της έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για όλους κι όλες. Την ίδια στιγμή παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, καταδικάζοντας μετανάστριες και πρόσφυγες σε πνιγμό στο Αιγαίο ή σε εγκλωβισμό στις χωρές τους, στις οποίες τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα συχνά απειλούνται με θανατική καταδίκη, ενώ για όσες επιζήσουν στήνει στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις κι απειλές ενάντια στη ζωή τους.

Άλλωστε ήδη δύο από τα τέσσερα Pride στην Ελλάδα διοργανώνονται αντιεραρχικά, με αυτοοργάνωση, αυτοχρηματοδότηση και ανοιχτές διαδικασίες. Εμπνεόμενοι και εμπνεόμενες από αυτό το επιτυχημένο μοντέλο, όπως ήδη απόδείχτηκε στην Κρήτη, έχουμε ξεκινήσει καιι εμείς με επιτυχία τις διαδικασίες αυτοχρηματοδότησης με μεγάλα αυτοοργανωμένα πάρτυ, που κινητοποίησαν σημαντικό πλήθος ΛΟΑΤΚΙΑ+ κόσμου. Επίσης, προγραμματίζουμε μια σειρά δράσεων, μεταξύ των οποίων μια μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση στις αρχές Απρίλη με θέμα το Pride της Θεσσαλονίκης, με στόχο να μεταφέρουμε το όραμά μας για ένα αυτοοργανωμένο Pride ανοιχτό σε όλες κι όλους. Η εκδήλωση εντάσσεται στην επιδίωξή μας να υπάρχει μια συνεχής ζύμωση και δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης που δε θα περιορίζεται σε 2 μέρες τον Ιούνιο.

Με αυτόν τον τρόπο παύει πλέον να σπιλώνεται το Pride της Θεσσαλονίκης ως ένα προϊόν προς πώληση και επιστρέφει στις ρίζες του, ως ένα φεστιβάλ για την ελευθερία όλων και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚIA+ ανθρώπων.

Επιπλέον, ένας ακόμα πυλώνας που μας προβλημάτισε είναι οι θεματικές των Thessaloniki Pride. Η μέχρι τώρα οργάνωση των Pride στην πόλη μας, δηλαδή η απουσία αυτοοργάνωσης και ανοιχτών διαδικασιών έχει οδηγήσει στον περιορισμό των θεματικών και στον συνακόλουθο αποκλεισμό μεγάλου μέρους του ΛΟΑΤΚΙΑ+ κόσμου. Έχουμε παρατηρήσει ότι τα μέχρι τώρα Pride εστιάζουν κατά κύριο λόγο στην ανδρική ομοφυλοφιλία, αν και τα κεντρικά συνθήματα συμπεριλάμβαναν τυπικά πολλές πλευρές του ΛΟΑΤΚΙΑ+ ζητήματος. Για παράδειγμα στα άρματα υπερτονίζεται με ποικίλους τρόπους η «ομοκανονικότητα» προβάλλοντας στερεοτυπικά πρότυπα ομορφιάς, εμπορευματοποιώντας με αυτό το τρόπο το ανθρώπινο σώμα. Είναι ειρωνικό, μάλιστα, να είναι σπόνσορες του Pride gay bar, τα οποία για να αποκομίσουν κέρδος ακολουθούν σεξιστικές πολιτικές. Ας μη ξεχνάμε ότι η εκμετάλευση των ΛΟΑΤΚΙΑ+ από τα gay μαγαζιά, ήταν μεταξύ άλλων η “μαγιά” της εξέγερσης του Stonewall.

Δεν αγνοούμε τις δράσεις και εκδηλώσεις που έγιναν στα 4 πρώτα Pride για το τρανς ζήτημα, ωστόσο θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτή χρειάζεται να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο. Για μας το 5ο Thessaloniki Pride είναι απαραίτητο να εμπλουτιστεί και με άλλες θεματικές, οι οποίες στα προηγούμενα Pride απουσίαζαν, όπως η πολυσυντροφικότητα, οι εναλλακτικές μορφές οικογένειας, η ορατότητα της αμφισεξουαλικής και πανσεξουαλικής ταυτότητας, οι εμπειρίες που προκύπτουν από την intersex ταυτότητα, καθώς και από τον ασέξουαλ προσανατολισμό, ο κοινωνικός αποκλεισμός των ΛΟΑΤΚIA+ ατόμων με αναπηρίες, των ΛΟΑΤΚIA+ μεταναστριών και μεταναστών καθώς και των ΛΟΑΤΚIA+ ηλικιωμένων.

Εμείς, ως Πρωτοβουλία για ένα αυτο-οργανωμένο Pride, αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο όπου θα ζούμε, θα κυκλοφορούμε και θα εκφραζόμαστε ελεύθερα. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι το Pride, ως φεστιβάλ διεκδικήσεων και ορατότητας των αποκλεισμένων, είναι εξ ορισμού μια κινηματική διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να απέχει από το υπόλοιπο κίνημα. Η καταπίεση που βιώνουμε ως ΛΟΑΤΚIA+ άτομα είναι μία από τις εκφάνσεις των ανισότιμων σχέσεων εξουσίας πάνω στις οποίες δομείται η σημερινή κοινωνία. Όσο υπάρχουν και αναπαράγονται τέτοιου είδους σχέσεις, θα υπάρχουν καταπιεστές και καταπιεσμένες και γι αυτό θέλουμε ένα Pride που να τις αντιπαλεύει!

Ανοιχτή Πρωτοβουλία
για ένα αυτο-οργανωμένο 5ο Thessaloniki Pride

autoorganomeno.5thesspride@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *